Kursus: psykoterapi-feltets idehistorie og praksisudvikling
Kurset giver et håndterligt overblik over hovedtraditionerne i nutidig psykoterapi, deres udvikling, deres rødder og deres virkningshistorie. Kurset giver vordende og etablerede terapeuter en indplacering af deres eget arbejde i et større landskab og sætter ord på sammenhænge og forskelle.
Vi ser blandt andet på feltets dramatiske tilblivelse omkring år 1900 i brydninger mellem medicin, religion og samfundsændringer. Vi følger en række senere sociale og økonomiske udviklinger som har sat og flyttet rammerne – og stadig gør det. Vi går i dybden med videnskabelige og kulturelle strømninger som forskellige psykoterapeut-skoler har “oversat” til praksis – lige fra computermodeller til fænomenologi og eksistentialisme, og fra evolutionsbiologi og neuroscience til mindfulness. Vi udforsker hvordan viden og praktisk indsigt er blevet udviklet og delt inden for det psykoterapeutiske felt, og hvordan man i dag både låner fra hinanden og identificerer sig i kontrast til hinanden.
Mange oplever modulet som videnstungt, men samtidig fascinerende og underholdende, bl.a. fordi man kommer ind på livet af farverige stjerner som Freud, Jung, Mesmer, Rogers, Ellis, Beck, Perls, Bateson, Kierkegaard, Nietzche, mmfl. Der skabes også forbindelser fra den konkrete terapeutiske praksis til den rolle psykoterapi er begyndt at spille som almen kulturfaktor der præger vores forvaltning af selvbilleder og livsindhold. Men mere specifikt giver kurset en vigtig klangbund i det terapeutiske arbejde og terapeuters kommunikation omkring det.
Kursusmodulet målrettes den specifikke kontekst, og jeg indarbejder gerne litteratur og arbejdsformer de studerende er fortrolige med.
Hvad har Freud og Jung gang i?
Her er vi på visit i C.G. Jung’s arbejdsværelse sammen med Sigmund Freud, omkring det tidspunkt hvor der begynder at opstå sprækker i deres stormfulde venskab og samarbejde.
Samtalen kommer ind på Jungs ideer om at det underbevidste ikke bare indeholder traumer og fortrængt lyst, men også en større tilværelsessammenhæng og mening, noget spirituelt som også kan banke på vores dør I form af ydre hændelser. For Jung har vores indre og ydre liv deres egne dagsordner og vil ikke holde sig pænt adskilt, selv om vi prøver at få dem til det.
Da samtalen når en vis intensitet, sker det først én gang at bøger skrider og laver en høj lyd på bogreolen.
Som man ser, er Freud forfærdet da Jung udlægger dette som en meningsfuld replik fra inventaret, profeterer at det samme vil ske igen om et øjeblik, og får profetien opfyldt.
For Freud var Jungs ideer om “synkronicitet” – ikke-kausale sammenhænge som bærer dyb mening – udtryk for en tilbagevenden til primitive forestillinger, i modstrid med den videnskabelige forståelse og indstilling, han mente var essentiel for psykoanalysen. Paradoksalt nok var Freud til gengæld overbevist om at telepati er virkelig.
Illustrationen er selvfølgelig vildere end hændelsen (eller Jungs beretning om den). Her I billedet skramler bøgerne ikke bare lidt på deres hylde, de flyver ind midt i samtalen, en af dem kunne endda se ud til at være under forvandling til en due. Det er chatGPT’s mangel på virkelighedssans som her snubler ind i noget barnligt poetisk.
Freud og Jungs forsøg på at komme overens om hvad der gemmer sig i psyken og menneskelivet – og hvad dette indebærer for videnskab, verdensbilleder og forsvarlig opbevaring af bøger – er bare en af mange levende rødder og forgreninger som vi kommer ind på livet af i kurset i Psykoterapiens Idehistoire og Praksisudvikling.
Underviser: Niels Viggo Hansen, ph.d., filosof, fysiker
Format: tre dages kursus / kursus-modul for psykoterapeuter eller psykoterapeut-studerende. Undervejs er der mange eksempler, gruppeprocesser og udforskende dialoger for at gøre indholdet maksimalt vedkommende og frugtbart.
Målretning: Kurset er i første omgang udviklet til en specifik psykoterapi-skole. Det kan målrettes andre skoler eller leveres i en “skole-neutral” form til højskoler etc.
Booking og nærmere information:
tel: +45 2895 0103
mail: 1@nielsviggohansen.dk