Her er en række veletablerede kursusforløb jeg leverer i forskellige sammenhænge – organisationer, private og offentlige kursusvirksomheder. Hvis I booker et kursusforløb foregår det i udgangspunktet hos jer, eller det kan foregå online i et eller andet omfang.
Lejlighedsvis opslår jeg et af kurserne i eget regi. I øjeblikket er der åbent for tilmelding for et Delta-forløb og et videregående mindfulness-hold i efteråret 2023, se nedenfor.
Nogle gange giver det mening at skræddersy et kursusforløb. I er velkomne til at forespørge om et behov, hvis jeg ser mig i stand til at opfylde det på interessant vis, forbereder jeg det med fornøjelse.
MBSR – “Mindfulness-Based Stress Reduction” – er det solide klassiske grundkursus i mindfulness med otte ugentlige mødegange a 2½ time plus en hel seminardag.
Du får en værktøjskasse af effektive metoder til stresshåndtering, mental friskhed og afklaring af værdier i arbejdsliv og fritid, og du kommer godt i gang med at bruge metoderne på egen hånd. Mindfulness har vist sig effektivt mod stress, angst og depression. Men det er også en åbning til en mere åben, nærværende og ressourcefuld måde at være til på, i alle livets forhold.
Jeg lægger stor vægt på en levende men samtidig rolig og støttende formidling, så du får hele grundkursets indhold med hjem og fungere i praksis – og også får god lejlighed til at dele erfaringer og bruge dem til at gå dybere.
En ny, videnskabeligt baseret og lystbetonet tilgang til at arbejde hen imod frugtbare og levedygtige vaner – hvad enten vi taler om tankevaner, arbejdsvaner eller livsstil. Kursus med ni ugentlige mødegange a 2½ time, og en seminardag.
Delta-programmet er udviklet gennem en serie af forskningsprojekter ved Københavns Universitet, og integrerer mindfulness og støttende gruppe-dynamik i en helt ny form for vaneændrings-arbejde, hvor lysten, selv-accepten og nysgerrigheden driver værket.
Aktuelt: torsdags-hold i efteråret 2023 (to møder i Rønde, otte møder online). Mere information og tilmelding her.
Når man arbejder med mennesker, kan der være store fordele i at kombinere mindfulness med træningsmetoder målrettet nærende relationer til både andre og en selv. Otte ugentlige mødegange a 2½ time.
Lær en række klassiske og moderne metoder til at kultivere balance og nærvær igennem den levende krop – med kerne-elementer fra bl.a. chi gong, aikido og bevægende meditation. Et mindfulness-forløb med en ny og meget konkret tilgang.
Lærere: dette kursus varetages af Jacob Aremark i samarbejde med Niels Viggo Hansen.
Omfang: To weekends og et online-møde, eller otte ugentlige mødegange a 2½ time.
Kurset tager udgangspunkt i at deltagerne kommer med en træning og en vis erfaring i psykoterapi, og opbygger en teoretisk og praktisk forståelse af hvordan det psykoterapeutiske arbejde er forbundet med videnskab og forskning. Du lærer
- et overblik over de vigtigste videnskabelige teorier og indsigter, der har bidraget til at forme nutidens psykoterapeutiske skokler og metoder
- en forståelse af hvad det vil sige at noget er videnskabeligt underbygget: hvem og hvad afgør hvad der gælder, hvad der bliver undersøgt, hvad der bliver publiceret?
- en række metoder til at finde forskningsresultater og vurdere deres pålidelighed, baggrund og brugbarhed i sammenhæng med dit arbejde med mennesker.
- praktisk indsigt i formidling og brug af eksisterende forskning: hvad er det korrekt at sige, hvad kan man blive angrebet for,
- Vi slutter af med en reflekterende udviklings-workshop: hvilken videnskabelig undersøgelse ville være relevant omkring dit arbejde, og hvad ville det kræve at realisere den.
Omfang: to weekends og et hjemmearbejds-projekt svarende til 2-4 timers arbejde.
Læs mere her.
Videregående kursus for deltagere som har en vis erfaring med meditation. Kurset arbejder systematisk hen imod en fordybelse af meditationspraksissen og dens forbindelse med erfaring og indsigt.
Vi starter med at etablere en solid basis i form af “værktøjskassen” af klassiske meditations-metoder som indgår i bl.a. mindfulness- og compassion-kurser. Det meste vil kunne genkendes af alle som har en eller anden meditations-baggrund, og skulle nogen være lidt nyt eller anderledes for dig, er det ikke noget problem. Sammen med metoderne grundlægger vi et ordforråd – et sammenhængende sæt af begreber som er egnet til at navigere og kommunikere om de forskellige metoders mål og midler.
Meditation er selvfølgelig ikke kun formelle metoder, og vi går også tæt på traditioner og arbejdsformer som har en mere uformel og intuitiv karakter.
Undervejs undersøger vi både de eksistentielle erfaringsrum de meditative praksisser åbner, og en række praktiske greb og holdninger som kan gøre dem håndterlige og frugtbare i en dagligdag.
Ved hver mødegang vil der også være et lille foredrag hvor jeg introducerer centrale elementer fra filosofien bag meditation og mindfulness. Vi kommer bl.a. ind på vane og spontanitet, tidens natur, kærlighedens og venskabets rolle, ideen om oplysning og befrielse. Ægte og levende filosofi går aldrig ud på at overbevise om bestemte synspunkter eller give færdige svar – men på at åbne nye og større rum for fælles udforskning.
Kurset giver baggrund, øvelser, refleksioner og dialoger som arbejder sammen i retning af at gøre en meditations-praksis mere rodfæstet og frugtbar. En central drivkraft er at vi sammen skaber et hjerteligt og udforskende rum, hvor alles erfaringer er dybt interessante og gyldige.
Som kursusleder trækker jeg stort og småt ind fra en række meditative og filosofiske traditioner. Jeg fortæller gerne om mine egne største inspirationskilder, men aldrig på en måde som søger at trække nogen ind i en bestemt skole.
Man kan træne tanken til klarhed, lydhørhed og nysgerrighed i både det store og det helt konkrete i tilværelsen. Dette er et kursus i filosofi ikke som færdige svar, men som en metode til dybde og innovation – hjulpet på vej af bl.a. meditation, dialog-processer og udforskning af hverdags-erfaringer. To weekends og to hverdags-aftner.
Kurset giver et håndterligt overblik over hovedtraditionerne i nutidig psykoterapi, deres udvikling, deres rødder og deres virkningshistorie. Kurset giver vordende og etablerede terapeuter en indplacering af deres eget arbejde i et større landskab og sætter ord på sammenhænge og forskelle.
Vi ser blandt andet på feltets dramatiske tilblivelse omkring år 1900 i brydninger mellem medicin, religion og samfundsændringer. Vi følger en række senere sociale og økonomiske udviklinger som har sat og flyttet rammerne – og stadig gør det. Vi går i dybden med videnskabelige og kulturelle strømninger som forskellige psykoterapeut-skoler har “oversat” til praksis – lige fra computermodeller til fænomenologi og eksistentialisme, og fra evolutionsbiologi til bevidsthedsfilosofi og mindfulness. Vi udforsker hvordan viden og praktisk indsigt er blevet udviklet og delt inden for det psykoterapeutiske felt, og hvordan man i dag både låner fra hinanden og identificerer sig i kontrast til hinanden.
Mange oplever modulet som videnstungt, men samtidig fascinerende og underholdende, bl.a. fordi man kommer ind på livet af farverige stjerner som Freud, Jung, Mesmer, Rogers, Beck, Perls, Bateson, Spinoza, Nietzche, mmfl. Der skabes også forbindelser fra den konkrete terapeutiske praksis til den rolle psykoterapi er begyndt at spille som almen kulturfaktor der præger vores forvaltning af selvbilleder og livsindhold. Men mere specifikt giver kurset en vigtig klangbund i det terapeutiske arbejde og terapeuters kommunikation omkring det.
Kursusmodulet målrettes den specifikke kontekst, og jeg indarbejder gerne litteratur og arbejdsformer de studerende er fortrolige med.
Underviser: Niels Viggo Hansen, ph.d., filosof, fysiker
Format: tre dages kursus / kursus-modul for psykoterapeuter eller psykoterapeut-studerende. Undervejs er der mange eksempler, gruppeprocesser og udforskende dialoger for at gøre indholdet maksimalt vedkommende og frugtbart.
Målretning: Kurset er i første omgang udviklet til en specifik psykoterapi-skole. Det kan målrettes andre skoler eller leveres i en “skole-neutral” form til højskoler etc.
Et 2-3 dages kursus/kursusmodul med to erfarne forskere, som giver en sammenhængende indføring i naturvidenskabelige, praktiske og filosofiske indsigter i hvordan vi mennesker trives. Som deltager får man fire slags udbytte med hjem:
- Ærligt indblik i vanemønstre
- Brugervenlige oversigter over neurologiske mekanismer
- Oplevelsesbaseret orientering i eksistentielle grundvilkår for godt liv
- Praktiske metoder til stressreduktion og trivsel i hverdagen.
Med kombinationen af biologi og filosofi tager dette kursus en nysgerrig og konkret indfaldsvinkel. Hvordan kan vi realistisk tage skridt i hverdagen, hen imod et sundere og mere interessant liv?
Kurset giver ikke facitlister med rigtige holdninger og livsstilsvalg. I stedet får man vedkommende baggrundsviden, refleksionsrum og praktiske metoder til at navigere hverdagen og blive klogere på den og sig selv.
Skræddersyede udviklingsforløb
I praksis aftaler vi på forhånd målsætninger, hoved-elementer, omfang, økonomi og logistik. Skræddersyede forløb vil som tommelfingerregel være 50% dyrere end standard-kurserne. Før forløbets start gennemføres et orienterende møde med alle tiltænkte deltagere.
Vi kan sammensætte et forløb med form og fokus tilpasset jeres situation og interesser.
Her kan vi sammen med jer finde den optimale kombination af afklaring, træningsmetoder og arbejde med møde-former, kommunikations-stil mv., som kan give jer det løft I ønsker.
Der kan indgå hovedelementer fra vores kursus-pakker: stresshåndtering, mindfulness, kropsbevidsthed, compassion-træning støttende kommunikation, psykologisk forståelse af mekanismer i selv og andre.
Der vil typisk også indgå afklarende og støttende gruppe-processer som kan frisætte og italesætte de mange former for latent viden og kreativitet som oftest ligger i et team. Vi kan kort sagt ikke garantere at forløbet løser alle problemer, eller at det ikke åbner øjnene for problemer som hidtil lurede i baggrunden – men vi kan støtte jer i at gøre jeres samvær og samarbejde mere levende og givende. Noget af det særlige ved vores tilgang er en systematisk brug af mindfulness, kropstræning og filosofisk refleksion til at skabe åbne, generøse rum for processer i jeres team.